Hatszínvirág

3 kedvenc sütőtökös receptem

Az egyik kedvencem az őszben, hogy itt a sütőtök szezon. A mai napra elhoztam a 3 kedvenc receptemet hozzá:

1.Sajtos sütőtökleves

A sütőtöklevest a legtöbben édesen készítik krémleves formájában. Az én egyik kedvencem ez a sajtos verzió, próbáljátok ki a sütőtököt ilyen formában is!

Hozzávalók:

  • 1 kisebb sütőtök felkockázva
  • 1 szál póréhagyma felkarikázva
  • 2 kisebb vagy 1 nagy sárgarépa felkarikázva
  • 1 evőkanál olaj
  • 15-20 dkg sajt lereszelve
  • só, bors, adalékmentes ételízesítő (pl. Reform, Vegamix), egy csokor petrezselyemzöld
  • emellett nyugodtan kiegészíthetjük egyéb otthon lévő zöldségekkel is, például zeller, karalábé, zöldborsó, gomba…stb.

Elkészítése:
A zsiradékon lepirítjuk a zöldségeket, majd vízzel felöntjük a tetszőleges sűrűségűre, fűszerezzük és lassú tűzön főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak. Nem szoktam agyon főzni, akkor szeretem a legjobban, ha kicsit roppanósak még a zöldségek. Tálaláskor a tányérokba kis kupac sajtot reszelünk és arra merjük rá a forró levest, valamint megszórhatjuk még apróra vágott, friss petrezselyemzölddel is.

A kép forrása a KreDieSz, a régi dietetikai blogom. Csonkáné Netti készítette a fotót.

2. Almás-sütőtökös lélekmelegítő ital

Hozzávalók (2 személyre):

  • 4-5 karika sütőtök kockára vágva (kb 20 dkg)
  • 1 nagyobb alma kockára vágva
  •  1 narancs frissen facsart leve vagy 1 dl natúr gyümölcslé
  • 4 dl víz
  • ízlés szerint méz, friss citrom leve, fahéj, szegfűszeg

Elkészítése:

Az alma és sütőtök kockákat tegyük egy fazékba, adjuk hozzá a vizet, a narancslevet, a fahéjat és a szegfűszeget. Addig főzzük, amíg az alma és a tök is megpuhul. Szedjük ki belőle a szegfűszeget. Turmixoljuk le, majd ízesítsük mézzel, friss citrom levével. Melegen fogyasztva ajánlom.

3. Sült sütőtök sajttal

Ez igazából csak annyi, hogy a sült sütőtök mellé nekem nagyon passzol egy-egy szelet sajt. Remek választás például egy uzsonnára. Annyira egyszerű, hogy megfordult a fejemben érdemes-e egyáltalán leírni, de úgy döntöttem igen. 🙂 Pár éve fogyasztom ebben a párosításban – előtte sokáig csak az édes-mézes kombinációt használtam. Tegyetek egy próbát vele!

Ha pedig maradna némi sült sütőtök, itt találtok ötleteket, mit lehet még belőle kihozni.

Jó étvágyat!

Ha tetszenek itt a Hatszínvirág blogon lévő tartalmak, iratkozz fel a Hatszínvirág Hírlevekre, hogy értesülj a friss információkról (havi 1-2 levél a legfrissebb cikkekkel, programokkal), és/vagy csatlakozz a FB oldalamhoz, ahol hetente többször harmónia- és egészség tippekkel, ajánlókkal, gondolatébresztő idézetekkel várlak a testi-lelki feltöltődés jegyében.
 
Csodás napokat!
Szeretettel,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!