Az egyik kedvencem az őszben, hogy itt a sütőtök szezon. A mai napra elhoztam a 3 kedvenc receptemet hozzá:
1.Sajtos sütőtökleves
A sütőtöklevest a legtöbben édesen készítik krémleves formájában. Az én egyik kedvencem ez a sajtos verzió, próbáljátok ki a sütőtököt ilyen formában is!
Hozzávalók:
Elkészítése:
A zsiradékon lepirítjuk a zöldségeket, majd vízzel felöntjük a tetszőleges sűrűségűre, fűszerezzük és lassú tűzön főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak. Nem szoktam agyon főzni, akkor szeretem a legjobban, ha kicsit roppanósak még a zöldségek. Tálaláskor a tányérokba kis kupac sajtot reszelünk és arra merjük rá a forró levest, valamint megszórhatjuk még apróra vágott, friss petrezselyemzölddel is.
A kép forrása a KreDieSz, a régi dietetikai blogom. Csonkáné Netti készítette a fotót.
2. Almás-sütőtökös lélekmelegítő ital
Hozzávalók (2 személyre):
Elkészítése:
Az alma és sütőtök kockákat tegyük egy fazékba, adjuk hozzá a vizet, a narancslevet, a fahéjat és a szegfűszeget. Addig főzzük, amíg az alma és a tök is megpuhul. Szedjük ki belőle a szegfűszeget. Turmixoljuk le, majd ízesítsük mézzel, friss citrom levével. Melegen fogyasztva ajánlom.
3. Sült sütőtök sajttal
Ez igazából csak annyi, hogy a sült sütőtök mellé nekem nagyon passzol egy-egy szelet sajt. Remek választás például egy uzsonnára. Annyira egyszerű, hogy megfordult a fejemben érdemes-e egyáltalán leírni, de úgy döntöttem igen. 🙂 Pár éve fogyasztom ebben a párosításban – előtte sokáig csak az édes-mézes kombinációt használtam. Tegyetek egy próbát vele!
Ha pedig maradna némi sült sütőtök, itt találtok ötleteket, mit lehet még belőle kihozni.
Jó étvágyat!