Az életünk egyik területe, ahol sokat tudunk segíteni magunkon a rugalmas tervezéssel, az a főzés. Nem nagyon találkoztam még olyan nővel, aki háztartást vezet, és még ne szembesült volna a Mit főzzek már megint?! szindróma nehézségeivel. A saját bőrömön is tapasztaltam ezt az érzést nem egyszer: nem mindig írtam/írok menütervet, de az a határozott tapasztalatom, hogy sokkal jobban járunk amikor megteszem.
Miért jó, ha letervezd az étrendet?
- Sokkal gördülékenyebb az egész folyamat a vásárlástól a kivitelezésig.
- Ha van terved, ez alapján pillanatok alatt tudsz írni bevásárlólistát, aminek szintén számos előnye van, például: tudatosabban tudsz a boltban vásárolni, ha nem ténferegsz, kisebb eséllyel vásárolsz olyan dolgokat, amire nincs is igazából szükséged – így időt és pénzt is megtakarítasz, valamint ha van listád, biztos nem marad ki semmi, amire viszont tényleg szükséged van.
- Változatosabb teheted az étrendet, mivel átláthatóbb, így könnyebb figyelni erre a szempontra is.
- Több egészségesebb dolog kerül az asztalra, mert így végiggondolod, mit teszel a család asztalára, és nem kell hirtelen jó ötlet és alapanyagok hiányában kevésbé egészséges kényszer megoldásokhoz folyamodni – vagy legalábbis ritkábba.
- Időt, pénzt és energiát is spórolhatsz vele.
- Könnyedén tudod a maradékot újrahasznosítani. Ha például tudod, hogy sült csirke volt a hétvégi menü, hétfőre tervezhetsz egy sült csirke alapú salátát.
- Éééés a legjobb (szerintem), hogy lekerül a válladról egy mentális teher, megszűnik a frusztráló őskáosz érzés: “mit főzzek már megint/”van-e itthon minden hozzá”…blablabla
Ezekért cserébe az a pár perc ráfordítás amit a tervezés elvesz simán megéri. Elsőre lehet bonyolultnak és időigényesnek tűnik, ha eddig nem csináltad, de igazából sokkal kevesebb időt vesz igénybe, mint amennyit nyersz vele. Ha megszokod, könnyen rutin feladattá válik és igazából jóval több időt spórolsz meg vele, mint ha minden nap azon kellene törni a fejed, hogy holnap már megint mi legyen a menü.
Hogyan kezdj neki?
Itt sem lehet instant mindenkire jó megoldásokat írni, mert ugye sok mindentől függ, hogy mit írj le, mindenkinek más válik be, ezért inkább a szempontokat írom le, amit érdemes végiggondolni:
- Mi a célod a tervezéssel? A család életét szeretnéd egyszerűbbé tenni? Életmódot szeretnél váltani? Esetleg mindkettő?
- Hány főre tervezel – csak magadnak, vagy az egész családnak?
- Kiknek tervezel, vannak-e eltérő igények, esetleg diéták a családban?
- Melyik étkezéskor hányan lesztek otthon?
- Mely étkezéseket szeretnéd megtervezni: van akinek az válik be, hogy minden étkezést megtervez, van aki csak a főétkezéseket (reggeli, ebéd, vacsi), van aki csak az ebédet, van aki csak a vacsorát … a család életritmusától függően lehet a közös főétkezés az ebéd vagy a vacsora is.
- Milyen jellegű ételeket szerettek? Érdemes készíteni egy recept gyűjteményt. Nekem van erre a célra például egy remek mappám, amibe beleírom a bevált recepteket. A hátuljában pedig van egy gyűjtőtasak, oda teszem azokat amiket szeretnék kipróbálni, de még nem bizonyítottak. Valamint van egy listám arról amit én szeretek, amit a férjem, amit a gyerekek és van egy összesített, amit mindenki hajlandó megenni.
Ha ezeket kitaláltad, sokat segít, ha egyszerűsítés céljából kialakítasz egy sablont, ahol minden napnak megvan a saját jellege.
Gyakorlati példával élve, ha például nálatok a vacsora a fő étkezés, akkor hétfő hús-saláta, kedd hideg vacsi, szerda leves, csütörtök szendvics, péntek halas nap …stb. Az alapanyagok persze változnak, így nem lesz egyhangú, hiszen az egyes típusú ételek többféle lehetőséget rejtenek magukban, de sok időt és energiát megspórolhatunk ezzel az egyszerű tervezéssel mind a főzés, vásárlás, bevásárló lista írás kapcsán.
Érdemes arra is figyelni, hogy gondoskodj magadnak előre akkor is ennivalóról, ha tudod, hogy csak kevés időd lesz enni, vagy nem lesz a közelben élelmiszerbolt, kajálda.
A tervezés mellé persze fontos, hogy mindezt rugalmasan kezeljük. Előfordul, hogy nem úgy jönnek össze a dolgok, ahogy szeretnénk, valamire mégsem úgy jutott időnk, vagy valamelyik ételféleségből előbb elfogyott/több maradt a vártnál. Ilyenkor semmi gond, az eredeti terveket egyszerűen írd csak át és kezeld rugalmasan a helyzetet. Azért ilyenkor is hasznos, ha van egy alap vezérfonalad, amit a nem tervezett dolgok miatt még spontán alakíthatsz.
Ha szívesen olvasnál még további ötleteket a témában, itt találod egy csokorba gyűjtve az e heti írásaimat a rugalmas tervezésről.
Ha tetszenek itt a Hatszínvirág blogon lévő tartalmak, iratkozz fel a Hatszínvirág Hírlevekre, hogy értesülj a friss információkról (havi 1-2 levél a legfrissebb cikkekkel, programokkal), és/vagy csatlakozz a FB oldalamhoz, ahol hetente többször harmónia- és egészség tippekkel, ajánlókkal, gondolatébresztő idézetekkel várlak a testi-lelki feltöltődés jegyében.
Szeretettel,
Mariann
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: