Hatszínvirág

3+1 saláta recept az Ünnepekre (vagy bármikor)

Ha tervezitek a karácsonyi menüt, mindenképp kerüljön a szokásos köretek mellet zöldség is a tányérra. Ugyan a nyári, kora őszi időszakhoz képest télen kicsit szűkül a szezonális zöldségek-gyümölcsök választéka, de egy kis figyelemmel ilyenkor is megoldhatató a napi ajánlott 4 adag, vagyis kb. 400-500g zöldség és gyümölcs elfogyasztása ). Választanunk ezekből például: sütőtök, sárgarépa, cékla, savanyú káposzta, fejes káposzta, kelbimbó, fekete retek, sörretek, póréhagyma, lilahagyma, alma, körte, citrusfélék mind- mind remek, elérhető és finom vitaminforrások. A fentieket kiegészíthetjük bio csírákkal is.

Ha szeretnétek egy jó sali receptet, íme 3 ötlet a Kreatív Dietetika weboldalamról, a kredieszről:

Avokádós citrus saláta

Ilyenkor télen a citrusos saláták az egyik kedvenceim, mint például ez. Nálunk beválogatást nyert a karácsonyi menüsorba, immár 2. éve ez a recept:

Avokádós citrussaláta – fotó: Csonkáné Netti

Hozzávalók:

  • 2 db avokádó
  • 2 db narancs
  • 1 db grapefruit
  • 1-2 evőkanálnyi olajos mag keverék (pl.szezámmag, lenmag, fenyőmag, tökmag…)

Az öntethez:

  • 2 evőkanál méz
  • 4 evőkanál citromlé
  • 1 narancs kifacsart leve
  • só, bors

Elkészítése:

Az öntet hozzávalóit összekeverjük. A narancsokat és a grapfruitot gerezdekre szedjük és felszeleteljük. Aki a grapefruitot nem szereti, készítheti csak narancsból is. Vagy ha szeretitek a pomelot az is mehet bele. Az avokádót felkockázzuk, majd beleforgatjuk gyorsan az öntetbe (mert könnyen elszíneződik). Hozzákeverjük a citrusokat és meghintjük a mag keverékkel.

Először nálunk a karácsonyi menüben szerepelt sült lazac mellé köretnek, de megszerettem és azóta is szívesen készítem. Jól esik könnyű vacsorának régebben 1-1 szelet hal vagy sült csirke mellé, egy ideje újra húsmentesen étkezem, azóta mozzarella golyókkal fogyasztom.

Tápanyag tartalom:

1 adagban 217 kcal, 3 g fehérje, 12 g zsír és 26 g szénhidrát található.

 

Céklasaláta

Céklasaláta – foto Csonkáné Netti

Hozzávalók:

  • 1 nagy fej cékla lereszelve
  • 1 alma lereszelve
  • 1 sárgarépa lereszelve
  • 1 narancs leve
  • 1-2 marék dió
  • só, bors, esetleg római kömény

Elkészítése:

A céklát, répát és az almát meghámozzuk és nyersen belereszeljük egy salátás tálba. A narancs levét kifacsarjuk, sóval, borssal fűszerezzük, és rálocsoljuk. Végül a tetejére apróra vágott diót szórunk. Aki kedveli a keleties ízeket, fűszerezheti római köménnyel is.

Tápérték:

1 adagban 132 kcal, 3 g fehérje, 6 g zsír és 15 g szénhidrát található.

Gránátalma saláta Nettitől

Gránátalma saláta – fotó Csonkáné Netti

Narancs kifilézve, lilahagyma karikák, feta kockák, vékony sonka szeletek, madársaláta levelek, kakukkfű, bors olívaolaj. Az egészet forgassuk össze, csavarhatunk rá még egy kis narancslét, és máris fogyasztható. Nagyon finom és egészséges!

Tápanyag tartalom 1 adagban:

203 kcal, 7 g fehérje, 16 g zsír és 6 g szénhidrát.

+1: mindig szeretek én is valami újdonságot kipróbálni, idén erre esett a választásom:

Gránátalmás sült cékla saláta mandulával

Ha tetszenek itt a blogon lévő tartalmak, csatlakozz a FB oldalamhoz, és a  FB csoportomhoz, ahol minden nap harmónia- és egészség tippekkel, ajánlókkal, gondolatébresztő idézetekkel és az eseményeimről szóló infókkal várlak Benneteket. Ha van olyan barátnőd, barátod, ismerősöd, akinek úgy gondold, hogy tetszene, köszönöm ha Őt is meghívod. 🙂

Szeretettel,
Mariann

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!