A cukor helyettesítésére rengeteg alternatíva közül válogathatunk már. Igazából nem szeretem az ilyen „egészséges” „nem egészséges” címkéket, mert –mint a táplálkozás szinte minden kérdésében – nem mindegy, hogy kiről beszélünk, és mi a célunk. Milyen állapotban vagy: áll-e fent valami krónikus betegség? Szoptatsz-e esetleg? Mozogsz rendszeresen? Ülőmunkát végzel? Szeretnél ledobni 5 kg-t? Vagy 30-at? Vagy szeretnél indulni a Miss Euróra díjért idén? Vagy „csak” egészségesen kívánsz táplálkozni? Nincsenek jó és rossz válaszok, de fontos, hogy azzal tisztában legyél Te mit szeretnél elérni, és ehhez igazítani a táplálkozást. A dietetikában is az egyéni szokások, célok figyelemebe vételét támogatom a mindenkire ráhúzható, sablon megoldások helyett!
Ha édesítésről van szó, a méz egy jobb alternatívája a sima kristálycukornak – persze mértéktartó fogyasztás mellett. Kalória tartalma, cukor összetétele, vércukorszint emelő hatása ugyan közel a fehér cukorral azonos, de egyéb értékes tápanyagai révén igen sokrétű táplálkozás-egészségügyi előnyökkel jár rendszeres, de mértéktartó fogyasztása. Én inkább a jó minőségű, hazai méz mellett teszem le a voksom, mint a drága trópusi, egzotikus alternatívák mellett. Úgy gondolom – bár ezt sem szélsőségesen követve – de ami az adott helyen, az adott évszakban szezonálisan megterem, elérhető, az a legjobb választás: mind az egészségünk, mind a környezetvédelem, mind gazdasági szempontból. A mai napra összegyűjtettem 6+1 dolgot, amit érdemes tudni a mézről:
- Vitaminokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag. A méz ásványianyag-és vitamin jellemzőit a botanikai és földrajzi eredete határozza meg. Vitaminok közül a legtöbb mézfajtában a C-, B1-, B2-, B6-, K-vitamint, niacint, pantoténsavat és biotint találunk. Ásványi anyagai és nyomelemei közül a kálium, a kalcium, a magnézium,a vas, a cink, a mangán, a réz és a króm emelhető ki.
- Jó házi orvossága a meghűléses betegségeknek, a felső légutak hurutos elváltozásainak. Antimikrobiális hatású. Náthás időszakban,influenzaszezonban a méz fogyasztása már csak azért is javasolt, mivel a B-és T-limfocita immunsejtek aktiválása révén szerepe van az immunvédekezésben. Immunerősítő, roboráló hatású.
- Oligoszacharidjai segítik a jótékony (probiotikus) bélbaktériumok, így a bifidobaktériumok, laktobacilusok szaporodását, vagyis a méz prebiotikushatást fejt ki.
- Az ételekhez, italokhoz lehetőleg azután adjuk hozzá, ha már nem túl forróak, hogy vitamin tartalma ne károsodjon.
- Mézből is fontos a mérték, a napi javasolt bevitel maximum 20-30 gramm.
- A mézkristályosodás természetes fizikai folyamat, nem jelenti azt, hogy a méz gyenge minőségű lenne, a kémiai tulajdonságai nem változnak eközben. A kristályos méz 45 Celsius-fokos vízfürdőben károsodás nélkül visszaolvasztható, de ezután ismét kikristályosodhat.
+1: Fontos tudni, hogy a méz sem mindenkinek javasolható csodaszer: fogyasztása magasabb kalória – és cukor tartalma miatt nem ajánlott cukorbetegeknek és fogyni vágyóknak. A benne lévő hangyasav irritálhatja a gyomornyálkahártyát, így gyomorfekély esetén szintén kerülendő a használata. A fruktózemésztési zavarban szenvedőknek teljes mértékben ki kell zárniuk a mézet étrendjükből, annak jelentős fruktóztartalma miatt. Gyerekeknek. 1 éves korig a botulizmusfertőzés miatt tilos a fogyasztása. Egyes pollenallergiák esetén felléphet keresztallergia a mézzel szemben, ezért ilyenkor fogyasztása nem javasolt, ahogyan ismertméhcsípés-allergia esetén sem.
Ha tetszenek itt a blogon lévő tartalmak, csatlakozz a FB oldalamhoz, és a FB csoportomhoz, ahol minden nap harmónia- és egészség tippekkel, ajánlókkal, gondolatébresztő idézetekkel és az eseményeimről szóló infókkal várlak Benneteket. Ha van olyan barátnőd, barátod, ismerősöd, akinek úgy gondold, hogy tetszene, köszönöm ha megosztod az írásaim és meghívod őket is a csoportba. 🙂
Szeretettel,
Mariann
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: