Hatszínvirág

Brokkolifőzelék tepsis tojáslepénnyel

Elsőre lehet nem hangzik túl jól, de ne ijedj meg tőle, a kevésbé brokkoli pártiaknak is érdemes adni neki egy esélyt. 🙂 Régi dietetikás weboldalamon, a kredieszen volt kint ez a recept, ami a hetekben szüntettem meg – olvasói kérésre hoztam most át ide a Hatszínvirágra a leírását – remélem Nektek is ízleni fog. Lehet menekítek át még egy pár receptet, mert én is használtam gyakran a régi oldalamat szakácskönyvként, szóval mostanában várható még pár ilyen témájú bejegyzés itt a Hatszínvirág blogon. 🙂

A brokkolit azért is javasolt beválogatni az étrendünkbe, mert jótékonyan segíti az immunrendszer működését, többek közt karotin-,C-vitamin, valamint glutation tartalmának köszönhetően. Készülhet belőle például főzelék:

Brokkolis burgonyafőzelék

Hozzávalók:

  • fél kg (fagyasztott) brokkoli
  • 4 közepes szem krumpli felkarikázva
  • 1 kis doboz sovány tejszín
  • 2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
  • só, bors, 2 babérlevél, adalékmentes ételízesítő (pl. Reform, Vegamix)

Elkészítése:
A felkarikázott burgonyát sóval és babárlevéllel ízesített vízben megfőzzük. A megfőtt burgonya karikákat félre tesszük, a főzőlevét felforraljuk, és a mirelit brokkoli rózsákat kb. 5 percig fedő alatt, takarékon megpároljuk benne. Nem kell hozzá sok víz, kicsit kevesebb, mint ami ellepi, hogy ne legyen túl híg a végeredmény.  Akinek van párolóedénye, elkészítheti abban is a brokkolit. Borssal, ételízesítővel ízesítjük, majd ha megfőtt botmixerrel pürésítjük. A tejszínt és a lisztet kikeverjük, a forró főzelékből adagolunk hozzá egy pár kanállal, úgy adjuk hozzá az egészhez. Belemerjük a burgonyakarikákat is, egy pár percig még főzzük együtt és már kész is.

Tepsis tojáslepény
Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • 1-2 dl tej
  • 15 dkg teljes kiőrlésű kenyér

Elkészítése:
A kenyeret kisebb darabokra tépkedjük. A tojást, a tejjel és a sóval felverjük. A kenyér darabkákat egy kisebb tűzálló tálba vagy kerámia tepsibe szórjuk, leöntjük a tojással és 200 fokos sütőben kb. 15-20 perc alatt megsül. Az utolsó 5 percben légkeverésre szoktam kapcsolni, akkor kicsit ropogósabb lesz a végeredmény. A tetejére szórhatunk egy kis reszelt sajtot is, úgy még finomabb.

Régebben sokat készítettem ezt a receptet az akkor még pici fiam nagy kedvence volt. Örülök is, hogy újra előkerült, be is ütemezem a hétre. Ez a kép sem most volt, de a brokkolit még mindig szereti 🙂 Ez persze nemcsak szoktatás, ízlés kérdése is: a húgáról mindez már nem mondható el 😀 A kislányomnak “zöld étel” fóbiája van, ha meglát bármi zöldet a tányérján csak annyit mond: “pfúj, Anyáé!”. Az Ő esetében erőszak és lelki terror nélkül meg szoktam kínálni: ha kér – kér, ha nem – nem. Persze inkább nem. 3 év alatt ez ügyben, ami sikerélményem volt vele, hogy idén megkóstolta a salátát, és a brokkoli krémlevesbe ha jó sok reszelt sajtot teszek, akkor belenyal. De nem adom fel 😉 A piros színű zöldség/gyümölcsöket azért szerencsére szereti, így a változatosság rovására kap azokból, a lényeg, hogy lehetőleg minden étkezéskor kerüljön zöldség/gyümölcs a tányérra. 😉

Ha tetszenek itt a blogon lévő tartalmak, csatlakozz a FB oldalamhoz, és a FB csoportomhoz, ahol minden nap harmónia- és egészség tippekkel, ajánlókkal, gondolatébresztő idézetekkel és az eseményeimről szóló infókkal várlak Benneteket. Ha van olyan barátnőd, barátod, ismerősöd, akinek úgy gondold, hogy tetszene, köszönöm ha megosztod az írásaim és meghívod őket is a csoportba. 🙂

Szeretettel,

Mariann

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!