A múlt heti eper szerzeményemből lekvár is született: mivel jó pár éve nem főztem be lekvárt, konkrétan epreset most először készítettem, nem mertem olyan kreatívan átszabni a recepteket, ahogy szoktam. Azért az ízesítésükbe vittem egy kis Hatszínvirágos sokszínűséget, végül 3 ízvariációban készült 😉 Elég spontán jött most ez a befőzős ötletem kisfiam ráhatására – tavaly egy kedves ismerősünktől kaptunk nagyon finom házi eperlekvárt, és most eszébe jutott és győzte emlegetni a “világ legfinomabb eper lekvárját”, ezért úgy döntöttem belevetem magam az ügybe. Amikor régebben kísérleteztem már pár éve a lekvárfőzéssel nem használtam tartósítószert, csak dunsztot (anno bevált) – most nem volt idő újra feleleveníteni a pontos menetét (na majd ha jön a barack szezon…), így a biztonság kedvéért inkább a befőző cukros verziót választottam, amiben van egy kis tartósítószer is.
Így készítettem most:
Hozzávalók az alaphoz:
Ebből a mennyiségből kb. 4 db 2-3 dl-es körüli üveg lett tele. A csomagoláson 1 kg gyümölcshöz 1 csomaggal javasolnak – így is elég cukortakarékosnak mondható az átlaghoz képest, de teljesen elég volt így is, sőt egy kicsit még lehetett volna csökkenteni ezt a mennyiséget (az én ízlésem szerint).
Elkészítése:
Az epreket megtisztítottam és kb. a 3/4-ét leturmixoltam (az én gépem nem túl bikaerős, így egyesével dobáltam bele a gyümölcsöket, úgy sikeresen elvitte). A többi epret kisebb darabokra vágtam. Az egészet elkevertem a befőzőcukorral, kevergetés mellett magas lángon felforraltam, majd még 3 percig forraltam folyamatos keverés mellett.
Alaposan elmosott üvegekbe töltöttem, kupakot rácsavarva 5 percre fejre állítottam és kész. Pontosabban majdnem kész, mert azért nem bírtam a főzésnél sem a kreatív énemmel, így készítettem 2 ízvariációt:
Íz variációk:
A gyerekek is kivették a részüket a melóból: jól be lehetett őket vonni a gyümölcsök mosásánál, csumázásnál, valamint a címkék elkészítése is az Ő kezük munkáját dicséri 🙂
Erről jut eszembe – csak hogy erre a cikkre is jusson egy kis pszichológia is 😀 – hogy pont a napokban olvastam, hogy a gyerekeknek kifejezetten jót tesz, ha bevonjuk a háztartás körüli feladatokba. Tudtátok? 🙂 Nemcsak Neked segítség (egy idő után…a kisebbeknél inkább csak befektetés ;-)), egy amerikai egyetem felméréséből kiderült, hogy azok a gyerekek, akik kicsi koruktól fogva részt vesznek a ház körüli teendőkben (persze a saját szintjüknek megfelelően), elégedettebbek az életükkel, jobbak a társas kapcsolataik, sőt még az iskolában is jobban teljesítenek. Persze mindig a koruknak, képességüknek megfelelő feladatokkal vonjuk be őket, és fontos az is, hogyan reagálunk az el nem végzett vagy hiányos házimunkára, illetve hogyan jutalmazzuk a kedves és segítő részvételüket: hangsúlyozzuk számukra, milyen fontos nekünk a segítségük. Biztosítsunk számukra némi önállóságot abban, hogyan teljesítik, amire megkértük őket, és bánjunk bőkezűen a pozitív visszajelzéssel: ha nem vesszük el a kedvüket az elején azzal, hogy leteremtjük a nem tökéletesnek ítélt végeredmény miatt, hanem a szándékot értékeljük, kis gyakorlással ügyes kis segítséggé fognak válni.
Ha tetszenek itt a Hatszínvirág blogon lévő tartalmak, csatlakozz a FB oldalamhoz, és a FB csoportomhoz, ahol minden nap harmónia- és egészség tippekkel, ajánlókkal, gondolatébresztő idézetekkel és az eseményeimről szóló infókkal várlak Benneteket. Ha van olyan barátnőd, barátod, ismerősöd, akinek úgy gondold, hogy tetszene, köszönöm ha megosztod az írásaim és meghívod őket is az oldalamra. 🙂
Szeretettel,
Mariann
Forrás:
WMN – Immár bizonyított tény, hogy a házimunka egyenesen szükséges a gyereknek!
https://wmn.hu/elet/29365-immar-bizonyitott-teny-hogy-a-hazimunka-egyenesen-szukseges-a-gyereknek