Folytatom az epres receptek sorát : az eperlekvár és az eperleves után ezúttal frissítő italok készültek – az eper tetszés szerint egyéb nyári idény gyümölccsel, például málnával, dinnyével is helyettesíthető:
Gyümölcsös limonádé
Hozzávalók:
- 40 dkg eper (vagy egyéb nyári idény gyümölcs)
- ízlés szerint 1-2 evőkanál méz vagy stevia (vagy egyéb tetszőleges édesítő)
- 1 citrom leve
- 1,5 l víz
- mentalevél és/vagy citromfű
Elkészítése:
Az eperre rácsavarjuk a citrom levét, villával kicsit széttrancsírozzuk. Ízlés szerint 1-1 kanál mézzel vagy steviaval édesíthető. A vizet fokozatosan hozzáadva összeturmixoljuk. Mentalevéllel és citromfűvel megszórva kancsóba töltjük és behűtjük. Ha van idő, érdemes egy pár órát érlelni az ízeket, úgy még finomabb. Ha különlegessé akarod tenni, 1 evőkanál rózsavizet is adhatsz hozzá: bioboltokban//herbáriákkban beszerezhető, érdemes, mert nagyon finom ízt ad a limonádéknak, nálam a nyári szezonban mindig van itthon a konyhában.
Gyümölcsvíz
Hozzávalók:
- 25 dkg eper nagyobb darabokra vágva (vagy egyéb tetszés szerinti idény gyümölcs, például málna, cseresznye, meggy, dinnye, barack…)
- 1 citrom leve
- ízlés szerint 1-2 evőkanál méz (vagy egyéb tetszőleges édesítő)
- 1 liter víz
- mentalevél és/vagy citromfű
Elkészítése:
Az epreket félbevágjuk (ha nagy szemű lehet negyedelni is), egy kancsóba tesszük a többi hozzávalóval együtt, elkeverjük. 1-2 órán át hűtőben érleljük az ízeket. Az előző recepthez képest a különbség, hogy kevésbé rostos, mivel az egész epret nem turmixoljuk bele, de így is kellemes, frissítő gyümölcsös ízt érhetünk el, amivel feldobhatjuk a mindennapi folyadék fogyasztást. Mentalevéllel/citromfűvel, és/vagy 1 evőkanálnyi rózsavízzel tovább fokozhatjuk az ízhatást 🙂
A nyári melegben a különböző gyümölcsös vizek az egyik kedvenc italaim. Az ezután következő nyári szezon gyümölcsökből is nagyon finomak készíthetőek, például málnából, cseresznyéből, meggyből vagy dinnyéből. Az alaprecept ugyanaz: 2-3 marék gyümölcs+1 citrom leve+1 liter víz, esetleg menta, citromfű, rózsavíz + igény szerint édesítés (de érdemes anélkül is tenni egy próbát, úgy is finom). A gyümölcsök mellett nagyon szeretem a virágokat is használni ízesítéshez, például rózsavizet vagy pár szál levendulát.
Ha tetszenek itt a Hatszínvirág blogon lévő tartalmak, csatlakozz a FB oldalamhoz, és a FB csoportomhoz, ahol minden nap harmónia- és egészség tippekkel, ajánlókkal, gondolatébresztő idézetekkel és az eseményeimről szóló infókkal várlak Benneteket. Ha van olyan barátnőd, barátod, ismerősöd, akinek úgy gondold, hogy tetszene, köszönöm ha megosztod az írásaim és meghívod őket is az oldalamra. 🙂
Szeretettel,
Mariann
képet készítette: Csonkáné Netti; a fotó a dietetikai oldalamról, a KreDieSzről származik
Kommentek