A zöldségek és gyümölcsök szerepe egészségünk megőrzésében, a krónikus (pl. szív- és érrendszeri, daganatos) betegségek megelőzésében kiemelten fontos. Fogyasztásukkal az egészségünk szempontjából igen fontos védőfaktoroknak a különböző változataihoz jutunk hozzá, amelyek segítenek a betegségek megelőzésében, és az egészségünk megtartásában. A hazai lakosság általános zöldség- és gyümölcs fogyasztási szokásai sajnos jóval a javasolt mennyiségek alatt vannak. A nyár sok szezonális finomságával remek alkalmat ad arra, hogy ezen változtassunk és növeljük a napi zöldség- és gyümölcs fogyasztásunkat!
Mennyi a javasolt mennyiség?
Az MDOSZ által készített aktuális magyar ajánlás, az Okostányér javaslata így szól:
Fogyassz legalább 4 adag zöldséget vagy gyümölcsöt naponta! Ebből legalább 1 adag friss vagy nyers legyen. A burgonya nem számítható be a napi 4 adagba.
- 1 adag = 10 dkg friss, párolt vagy főtt, idényjellegű zöldség vagy gyümölcs (pl. 1 közepes paprika, paradicsom, 1 közepes alma vagy narancs) vagy
- 1 kis tányér saláta vagy
- 1 kis pohárnyi bogyós gyümölcs.
Vegetáriánus táplálkozás esetén az 5-6 adag/nap a javasolt minimum mennyiség.
Heti egészségtipp
Növeld a héten a zöldség- és gyümölcs fogyasztásodat! Egyél minden nap legalább 4 adagot.
Plusz tipp:
- Ha a mostani általános mennyiség ettől még messze van, akkor fokozatosan növeld a mennyiséget! Inkább haladj lépésről-lépésre, de biztosan. Ez esetben ne rögtön a 4-5 legyen a cél, helyette növeld a héten plusz 1 adaggal a megszokott mennyiséget, majd folytasd amíg ezt el nem éred.
- Ha bármilyen betegség miatt diétát kell tartanod, természetesen azok a szabályok legyenek az irányadóak. Ha nem vagy tisztában ezzel, hogy a Te esetben mi volna a megfelelő, konzultálj dietetikussal és állítsátok be közösen a számodra megfelelő étrendet.
Júliusi idény zöldségeink és gyümölcseink: alma, bab, burgonya, brokkoli, cékla, cukkini, csemegekukorica, egres, eper, fejes káposzta, fejes saláta, görögdinnye, kajszibarack (sárgabarack), kapor, karalábé, karfiol, karós bab, kelkáposzta, korai körte, málna, meggy, barack, paprika, paradicsom, patisszon, póréhagyma, petrezselyem, retek, ribizli, sárgadinnye, sárgarépa, sóska, spenót, szamóca, szeder, egyes szőlő fajták (pl. csabagyöngye), tök, uborka, újhagyma, vöröshagyma, zeller, zöldbab, zöldborsó, zöldpaprika.
Te melyikeket választod ma? 🙂
Ha tetszenek itt a Hatszínvirág blogon lévő tartalmak, iratkozz fel a Hatszínvirág Hírlevekre, hogy értesülj a friss információkról (havi 1-2 levél a legfrissebb cikkekkel, programokkal), és/vagy csatlakozz a FB oldalamhoz, ahol hetente többször harmónia- és egészség tippekkel, ajánlókkal, gondolatébresztő idézetekkel várlak a testi-lelki feltöltődés jegyében.
Szeretettel,
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: