HETI EGÉSZSÉG TIPP: Részesítsd előnyben a hazai, szezonális idény zöldségeket és gyümölcsöket!
Dietetikusként az egyik célom, amiben szeretnék segíteni, hogy minél többen sikeresen megvalósítsák az életükbe a gyakori és változatos zöldség és gyümölcs fogyasztást. Ma Magyarországon a legtöbbünknek van hova fejlődni ebben a kérdésben. Emellett azt is fontos kérdésnek tartom, hogy a életmódunk beállításánál az egészségünk megőrzése mellett az is szempont legyen, hogy a bolygónk megóvását is szem előtt tartsuk. A mai bejegyzésben mindkét témát érintjük: arról lesz szó, hogy miért érdemes az idény zöldségeket és gyümölcsöket előnyben részesíteni, illetve mik is pontosan ezek a fajták.
Nyári idény
Sok szó esik arról, hogy fogyasszunk minél több – naponta 4-5 adag – zöldséget és gyümölcsöt – ahogy erről én is írtam már például ebben a bejegyzésben. A legjobbak a szezonális, az aktuális idényben érő fajták ami az adott évszakban, az adott helyen megteremnek. Nyáron szerencsére nincs hiány belőlük. 😉 Hogy miért is jó ez nekünk?
Ha minden évszakban az idénynek megfelelő nyersanyagok közül válogatunk – és elsősorban azokat, ami az adott helyen megterem – azzal nemcsak egészségünk, hanem környezetünknek is jót teszünk. Ha nem a távoli országokból származó növényeket részesítjük előnyben, akkor megspóroljuk a hosszú szállítás okozta környezetszennyezést, valamint mivel nem kell őket éretlenül leszüretelni, és mesterséges szerekkel/fénnyel érlelni, hogy kibírják a hosszú utat és gusztusosan kerüljenek a boltok polcaira. Ráadásul vásárlásukkal a hazai termelőket támogathatjuk. Szuper, ha valaki a saját kis kertjében (vagy erkélyén) termelhet, de ha erre nincs mód vagy kedv, akkor keress egy megbízható zöldségest, nézz körül a piacokon vagy látogass el kistermelői vásárokra, amik szerencsére egyre elterjedtebbek mostanában. Arra buzdítunk mindenkit, hogy hagyjuk a kínai fokhagymát, a dél-afrikai körtét, a spanyol epret és a marokkói paprikát és válasszuk inkább a hazait egészségünk, környezetünk és a közösségünk érdekében egyaránt!
Nyári idény növényei
Most pedig lássuk, hogy mik is hazánk idény növényei a nyári hónapokban:
Június: alma, bab, burgonya, brokkoli, cukkini, cseresznye, egres, eper, fejes káposzta, fejes saláta, kajszibarack (sárgabarack), kapor, karalábé, karfiol, karós bab, kelkáposzta, málna, meggy, paprika, paradicsom, petrezselyem, póréhagyma, retek, ribizli, sárgarépa, sóska, spenót, spárga, szamóca, tök, uborka, újhagyma, vöröshagyma, zöldbab, zöldborsó, zöldpaprika
Július: alma, bab, burgonya, brokkoli, cékla, cukkini, csemegekukorica, egres, eper, fejes káposzta, fejes saláta, görögdinnye, kajszibarack (sárgabarack), kapor, karalábé, karfiol, karós bab, kelkáposzta, korai körte, málna, meggy, barack, paprika, paradicsom, patisszon, póréhagyma, petrezselyem, retek, ribizli, sárgadinnye, sárgarépa, sóska, spenót, szamóca, szeder, korai szilva, egyes szőlő fajták (pl. csabagyöngye), tök, uborka, újhagyma, vöröshagyma, zeller, zöldbab, zöldborsó, zöldpaprika
Augusztus: alma, bab, brokkoli, burgonya, cékla, cukkini, csemegekukorica, csemegeszőlő, fejes káposzta, fejes saláta, görögdinnye, kajszibarack (sárgabarack), kapor, karalábé, karfiol, karós bab, kelbimbó, kelkáposzta, kínai kel, körte, málna, barack, padlizsán, paprika, paradicsom, pasztinák, petrezselyem, póréhagyma, retek, ringló, sárgadinnye, sárgarépa, sóska, spenót, szamóca, szeder, szilva, szőlő, tök, uborka, újhagyma, vöröshagyma, zeller, zöldbab, zöldborsó, zöldpaprika.
Neked melyikek kerülnek ma a tányérodra? Ha jól jönne pár konkrét recept ötlet nézz szét a Receptek menüben!
Ha tetszenek itt a Hatszínvirág blogon lévő tartalmak, iratkozz fel a Hatszínvirág Hírlevekre, hogy értesülj a friss információkról (havi 1-2 levél a legfrissebb cikkekkel, programokkal), és/vagy csatlakozz a FB oldalamhoz, ahol hetente többször harmónia- és egészség tippekkel, ajánlókkal, gondolatébresztő idézetekkel várlak a testi-lelki feltöltődés jegyében.
Szeretettel,
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: