A szezonális gyümölcsökből mindig új és új ízvilágban készíthetjük el ezt a receptet. Szabjátok nyugodtan kreatívan kedvetekre. Nálunk most meggyes-almás verzióban készült egy baráti grill party alkalmából. A gyümölcsös szósz rajta különösen a kedvencem, mert a kisfiam fejlesztette ki a receptjét és Ő maga készítette el: elsőre merész ízkombinációnak tűnt, de sikere lett mindenkinél. 🙂 Kreatív főző a gyerek, avagy nem esik messze az alma …. 😀
Hozzávalók:
A tésztához:
- 250 g liszt (nálunk fele-fele arányban fehér és teljes kiőrlésű: ez az az arány, amit még mindenki megeszik)
- 100 g vaj
- 1 tojás
- 1 csipet só
- fél sütőpor
- 2 evőkanál tejföl (12%-os)
- 1 evőkanál cukor (vagy egyéb tetszőleges édesítő)
- 1-2 evőkanál hideg víz
A töltelékhez: ízlés szerint idény gyümölcsök + 3 evőkanál zabpehely. Nálunk most egy nagy adag meggy és 2 nagyobb alma került bele
A szószhoz: 1 banán, fél citrom, 1-2 evőkanál darált dió, pár levél citromfű és menta, pici víz
Elkészítése:
A lisztet összemorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a többi hozzávalót is, és összegyúrjuk. A tésztát kinyújtjuk és pite formába – vagy ennek hiányában egy kisebb tepsibe hajtogatjuk. Ráhalmozzuk a gyümölcsöket. Összekeverjük a tölteléknek szánt gyümölcsöket és a zabpelyhet. Én most egy nagy üveg meggy befőttet tettem bele, hozzá 2 almát hámozva, nagy lyukú reszelőn lereszelve, plusz a zabpehely és fél citrom leve. Ezt nyugodtan szabjátok kreatívan kedvetekre attól függően épp mit szerettek/mi van otthon/minek van idénye. A tölteléket elosztjuk a tésztán. Igazából már így magában is finom lenne, mi most készítettünk hozzá még egy adag gyümölcsös szószt is, amivel még nyakon öntöttük. A kisfiam pici kora óta szívesen segít a konyhában, mostanra már saját recepteket is alkot, amik néha elsőre merésznek tűnnek, de van már több, ami bekerült végül a családi recepttárba. Ez is ilyen lesz. Felszelt egy fél citromot kisebb darabokra, adott hozzá 1 banánt, 1-2 kanál darált diót, és pár levél mentát és citromfüvet, majd az egészet botmixerrel összepürésítette. Először kekszre kenve fogyasztották uzsonnára, de maradt belőle bőven, így nyakon öntöttem vele a pitét, úgy került a 180 fokra előmelegített sütőbe. Kb. 45 perc alatt sül készre.
Jó étvágyat hozzá!
A fenti kép nem saját. Nézzétek el nekem, megint előbb megettük, mint lefotóztam volna. 😀 Megígértem a barátnőmnek, hogy küldöm a receptet, így most kiraktam saját kép nélkül: remélem elnézitek nekem. Amúgy kb. pont így szokott kinézni, maximum kevésbé menőn tálalva. 😉 Legközelebb azért igyekszem gyorsabb lenni 😀
Ha tetszenek itt a Hatszínvirág blogon lévő tartalmak, iratkozz fel a Hatszínvirág Hírlevekre, hogy értesülj a friss információkról (havi 1-2 levél a legfrissebb cikkekkel, programokkal), és/vagy csatlakozz a FB oldalamhoz, ahol hetente többször harmónia- és egészség tippekkel, ajánlókkal, gondolatébresztő idézetekkel várlak a testi-lelki feltöltődés jegyében.
Szeretettel,
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: